Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.09.2023

Провадять антиукраїнську діяльність ‒ двоє експолітиків з Луганщини підозрюються у колабораціонізмі

За процесуального керівництва Лисичанської окружної прокуратури Луганської області на підставі нововиявлених фактів ексдепутату-регіоналу повідомлено про нову підозру.

Йому інкриміновано колабораційну діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, мешканець Луганська з 2014 року активно підтримує дії рф.

В листопаді 2018 року став так званим «депутатом народної ради лнр ІІІ скликання» та обійняв посаду «заступника голови комітету народної ради лнр з питань державної безпеки та оборони, роботи правоохоронних органів та судової системи, законності, захисту прав та свобод людини та громадянина».

Пізніше, взимку 2023 року окупанти призначили його «координатором Луганського регіонального відділення політичної партії «ліберально-демократична партія росії» у так званій «лнр».

 

Підозрюваний активно проводить заходи політичного характеру на підтримку дій країни-агресора на тимчасово окупованій території Луганської області.

Крім того, виступає на камери пропагандистських медіа та закликає місцеве населення йти на вересневі «вибори».

Нагадаємо, що в кінці липня цього року йому вже було повідомлено про підозру за фактом добровільного надання допомоги незаконним збройним формуванням держави-агресора у веденні бойових дій проти ЗСУ (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Також за процесуального керівництва Сватівської окружної прокуратури повідомлено про підозру ще одному колишньому українському політичному діячу.

Йому, як і попередньому фігуранту інкриміновано колабораційну діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України).

Луганчанин, колишній керівник Луганської обласної організації політичної партії «Союз Лівих Сил», після окупації міста почав співпрацювати з владою псевдореспубліки.

Підозрюваний брав активну участь в проросійських заходах під назвою «руська весна», потім отримав посаду «радника голови правління Луганської облспоживспілки лнр».

У лютому 2023 року став «головою ради регіонального відділення партії «справедлива росія-патріоти-за правду» в лнр».

Дотепер колаборант провадить антиукраїнську діяльність в медіапросторі псевдореспубліки і разом із іншими політичними партіями «лнр» підписує меморандуми та договори про співпрацю.

Обом особам загрожує позбавлення волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Лисичанської та Сватівської окружних прокуратур)

кількість переглядів: 1359