Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.09.2023

Прокурори Луганщини продовжують притягувати до відповідальності освітян за співпрацю з окупантами – ще чотирьом повідомлено про підозру і чотирьох судитимуть

За процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури та Старобільської окружної прокуратури Луганської області чотирьом місцевим жителям заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, троє з підозрюваних були вчителями української мови і літератури, англійської мови та початкових класів, одна ‒ директором. Навесні 2022 року вони почали співпрацювати з ворогом, отримали підвищення та очолили заклади освіти, які перепідпорядковано окупаційній владі.

На сьогодні це – так звані «Зориківська середня школа», «Кабичівська загальноосвітня школа», «Тимонівський учбово-виховний комплекс», «Старобільська основна школа № 1».

Задокументовано, що підозрювані впроваджували в навчальний процес підконтрольних їм закладів критерії та стандарти освіти, регламентовані нормами та вимогами законодавства держави-агресора. Оновили програму викладання із використанням російських підручників та змінили форму оцінювання на 5-ти бальну.

Стосовно ще чотирьох освітян – так званих «директорів» «Євсузького навчально-виховного комплексу», «Чмирівської середньої школи», «Лозно-Олександрівської школи № 14», «Білокуракинської школи № 2» – обвинувальні акти прокурорами Сватівської та Старобільської окружних прокуратур скеровано до суду.

Діяльність освітніх закладів активно висвітлюється в інтернет-ресурсах псевдореспубліки, на сторінках у соцмережах та телеграм-каналах. Під час виступів у підконтрольних окупантам ЗМІ вони розповідають про «світле майбутнє», яке нібито чекає на школярів у «лнр».

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Сватівської та Старобільської окружних прокуратур)

 

кількість переглядів: 898