Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.10.2023

Командира зведеного загону росгвардії у складі чеченського спецзагону «ахмат» судитимуть за жорстоке поводження з цивільними особами

Прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно командира зведеного загону росгвардії у складі чеченського загону спецпризначення «ахмат» за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Слідством встановлено, що з початком повномасштабного російського вторгнення особовий склад спецзагону «ахмат» прибув на Луганщину для участі у бойових діях проти ЗСУ та терору цивільного населення.

У квітні 2022 року семеро військових під командуванням обвинуваченого влаштували так звану «зачистку» Макіївки Сватівського району.

Надалі, вони провели «обшук» в оселі місцевих мешканців.

Військові рф викрали з помешкання потерпілих побутову техніку та гроші, а самих жінку й чоловіка зв’язали та відвезли до приміщення селищної гімназії, де був облаштований ворожий штаб.

Там вони завдали жінці численних ударів електричним струмом та металопластиковою трубою по різним частинам тіла, спричинивши тілесні ушкодження. Після цього ‒ кілька годин тримали її прикутою кайданками до батареї.

Пізно ввечері військові спецзагону відпустили потерпілу додому.

У такий спосіб вони вимагали інформацію стосовно патріотично налаштованих жителів району, розташування сил оборони, учасників АТО/ООС, місцезнаходження українських прапорів.

Такі дії прямо заборонені міжнародним гуманітарним правом.

За оперативними даними, наразі обвинувачений перебуває на захоплених територіях «л/днр», де продовжує воювати проти ЗСУ.

За вчинене йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 811