Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.10.2023

За участь в організації та проведенні псевдореферендуму на Луганщині підозрюються 12 місцевих мешканців, ще 7 судитимуть

За процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області дванадцятьом громадянам заочно повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у вересні 2022 року жителі регіону брали участь в організації та проведенні псевдореферендуму щодо приєднання до складу рф.

Одна очолила так звану «дільничну виборчу комісію» у Плахо-Петрівці, що на Сватівщині, а восьмеро ‒ були в ній «членами».

Ще троє стали «членами» створених окупаційною владою територіальних виборчих комісій у Марківці та Новопскові.

Також прокурори скерували до суду обвинувальні акти стосовно ще семи осіб.

Вони увійшли до складу територіальних та дільничних виборчих комісії у Новоселівському і Куземівці Сватівського району, Сєвєродонецьку, Кремінній та Лисичанську. Серед них ‒ «голова тервиборкому Кремінського району».

Фігуранти видавали «бюлетені», вносили відомості про місцеве населення до фейкових списків виборців та брали участь у підрахунку «голосів».

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

(за матеріалами Сватівської, Старобільської, Сєвєродонецької та Лисичанської окружних прокуратур)

 

кількість переглядів: 772