Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.10.2023

Готував теракт у Києві ‒ про підозру повідомлено російському агенту спецслужб

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру агенту російських спецслужб.

Йому інкриміновано незакінчений замах на вчинення терористичного акту за попередньою змовою групою осіб, зберігання та передача саморобного вибухового пристрою без передбаченого законом дозволу (ч. 3 ст. 15, ч. 2 ст. 258 та ч. 1 ст. 263 КК України).

За даними слідства, підозрюваний ‒ майор рф, співробітник однієї зі спецслужб.

У 2014 році агент з позивним «Мексиканець» прибув до тимчасово окупованого Луганська для формування диверсійно-розвідувальних груп, які вестимуть підривну діяльність на території України.

Підозрюваний діяв під керівництвом російських кураторів.

Відповідно до їх вказівок фігурант завербував мешканку Луганська, яка мала вчинити підрив у центрі Києва.

Для здійснення теракту він спорядив жінку вибуховим пристроєм, розробив маршрут та організував виїзд до Києва.

Наприкінці 2014 року співробітники СБУ затримали її біля станції метро «Арсенальна», де жінка залишила сумку з трьома кілограмами тротилу та електродетонатором.

За оперативними даними, наразі підозрюваний агент перебуває на тимчасово окупованих територіях Луганщини та Донеччини, де продовжує вести розвідувально-підривну діяльність проти України.

Його оголошено у розшук.

Досудове розслідування здійснюється співробітниками СБУ в Донецькій та Луганській областях за координації Департаменту ЗНД СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 630