Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.11.2023

Притягуються до відповідальності ще 13 луганських освітян, які інтегрують навчання на окупованих територіях до системи освіти рф

За процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області повідомлено про підозру сімом колишнім освітянам у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, на добровільну співпрацю з окупантами пішли педагоги, які займали різні посади в освітніх закладах Луганщини, у тому числі керівні.

Шістьох підозрюваних навесні 2022 року призначено «директорами» захоплених українських шкіл. Їх перепідпорядкували незаконним органам влади держави-агресора.

Навчання за російськими стандартами освіти організовано у створених ворогом «Бутівській середній школі», «Новоайдарській санаторній школі-інтернаті», «Сватівському ліцеї № 8», «Олексіївській середній школі», «Трьохізбенській основній школі», «Новопсковській газопроводській середній школі».

Ще один підозрюваний – директор так званого «Свердловського ліцею №1 імені сестер-підпільниць Лідії та Світлани Бабарицьких». Цей «державний загальноосвітній заклад лнр» утворено після окупації міста у 2014 році й переведено на регламентовані рф норми та стандарти.

Також скеровано до суду обвинувальні акти в порядку спеціального досудового розслідування стосовно шістьох колишніх працівників закладів освіти. На сьогодні це – так звані ««Шульгинська середня школа», «Шарівська школа № 17», «Лизинська школа № 6», «Старобільська спеціалізована середня школа № 3», «Станично-Луганська середня школа с. Чугинка», «Міловський ліцей».

Обвинувачені русифікували освітній процес в школах на захопленій території. Також залучають школярів, їхніх батьків і місцевих жителів до участі в публічних заходах на підтримку окупаційної влади.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 410