Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.11.2023

Судитимуть чотирнадцятьох мешканців Луганщини за організацію псевдореферендуму, серед них – троє «депутатів народної ради лнр»

Прокурори органів прокуратури Луганщини скерували до суду обвинувальні акти стосовно трьох «депутатів народної ради лнр» та одинадцятьох осіб, які брали участь у роботі так званих «виборчих комісій».

Їм інкриміновано вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, та участь в організації незаконного референдуму на тимчасово окупованій території, а також публічні заклики до його проведення (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що обвинувачені «депутати» брали активну участь у медійних заходах, де систематично заявляли про необхідність приєднання «лнр» до рф.

У подальшому, проголосували за «закон про референдум щодо входження до складу росії».

На підставі цього документу у вересні 2022 року на тимчасово окупованих територіях Луганщини організовано підготовку та проведення псевдоголосування.

За сфальсифікованими результатами переважна більшість віддала голоси за входження до складу рф на правах її суб’єкта.

Нагадаємо, що «депутати» були обрані до так званого «органу державної влади лнр» у 2018 році.

Ще одинадцять осіб у вересні 2022 року взяли участь у роботі «виборчих комісій». Одна з них очолила «ДВК» у Плахо-Петрівці, що на Сватівщині, ще одна ‒ «ТВК» у Жовтневому районі Луганська.

Інші дев’ять були «членами виборчих комісій» у Лисичанську, Макіївці, Марківці та Плахо-Петрівці.

«Голови» організовували роботу незаконно створених комісій, а «члени» ‒ перевіряли паспорти громадян, видавали «бюлетені», вносили відомості про місцеве населення до фейкових списків виборців та брали участь у підрахунку «голосів».

Наразі усі обвинувачені оголошені у розшук.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 531