Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.11.2023

В організації та проведенні псевдореферендуму підозрюються «голова та заступник ДВК» з Луганщини, а «депутатку народної ради лнр» ‒ судитимуть

За процесуального керівництва Лисичанської окружної прокуратури Луганської області повідомлено про підозру двом жителькам селища Металіст, які брали участь в організації та проведенні псевдореферендуму у захоплених ворогом населених пунктах регіону.

Їм інкриміновано посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані увійшли до складу створеної окупаційною владою держави-агресора «дільничної виборчої комісії № 2809 с-ща Металіст, с. Земляне, с. Лиман, с. Раївка, с. Стукалова Балка, с. Шишкове Слов’яносербського району лнр».

Одна очолила вказану «комісію», інша ‒ виконувала функції так званого «заступника голови».

Незаконне волевиявлення за «приєднання» до рф було проведено 23-27 вересня 2022 року.

«Голова ДВК» здійснювала керівництво роботою «комісії», скликала засідання та головувала на них, підписувала рішення, протоколи засідань, давала доручення «заступнику», «секретарю та членам комісії»; розпоряджалась грошима, виділеними на підготовку та проведення псевдореферендуму.

«Заступник голови» організовувала роботу «комісії» відповідно до розподілу обов’язків між її членами.

Крім того, прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно «депутатки народної ради лнр».

Вона брала активну участь у медійних заходах, де систематично заявляла про необхідність приєднання «лнр» до рф.

У подальшому, псевдодепутатка проголосувала за фейковий «закон про референдум».

На цій підставі на тимчасово окупованих територіях Луганщини у вересні 2022 року було організовано незаконне волевиявлення.

Переважна більшість населення на основі сфабрикованих результатів нібито проголосувала за входження до складу рф на правах суб’єкта.

Обвинувачена перебуває на території так званої «лнр» та оголошена в розшук.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 372