Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.12.2023

Судитимуть командира чеченського загону спецпризначення «ахмат», який забезпечив окупацію міст Луганщини

Прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно командира чеченського загону спецпризначення «ахмат».

Йому інкриміновано вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків, а також пособництво у веденні агресивної війни (ч. 3 ст. 110, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК України).

Розслідуванням встановлено, що помічник голови Чеченської Республіки рф, командир спецзагону «ахмат», у березні 2022 року прибув до Луганської області для виконання бойових наказів керівництва держави-агресора.

У подальшому, обвинувачений зі спецпризначенцями у складі розвідгруп заходили в населені пункти Луганщини. Спільно з російськими військовослужбовцями масовано обстрілювали позиції українських військ та територію Кремінної, Рубіжного, Сєвєродонецька та Лисичанська. Пізніше вказані міста були захоплені.

Це призвело до загибелі мирних жителів, у тому числі дітей, знищення будівель, майна та інфраструктури.

Обвинувачений записував відеозвернення зі зруйнованих місцевих адмінбудівель до голови Чеченської Республіки та вищого керівництва рф, де розповідав про «успіх денацифікації» на східному фронті.

За окупацію українських міст отримав звання «героя росії» і «героя лнр».

Восени 2022 року став «заступником командуючого 2-го армійського корпусу народної міліції лнр».

Із січня поточного року по теперішній час продовжує координувати дії військовослужбовців чеченського загону з метою недопущення деокупації населених пунктів Луганщини.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 1093