Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
09.01.2024

Проводять пропагандистську медійну кампанію на захопленій Луганщині‒ повідомлено про підозру окупаційному «голові адміністрації міста Сєвєродонецьк лнр» та його спільникам

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру трьом учасникам організованої групи.

Їм інкриміновано організацію та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованих на її підтримку, та активну участь у таких заходах, вчинені організованою групою (ч. 3 ст. 28, ч. 6 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, з липня 2022 року та дотепер на території тимчасово окупованої Луганщини діє злочинне угруповання.

Створив та очолив його так званий «голова адміністрації міста Сєвєродонецьк лнр», який почав співпрацювати з ворогом ще з 2014 року. До повномасштабного вторгнення рф в Україну він був «головою адміністрації міста Брянки лнр».

До діяльності псевдооргану влади він залучив проросійськи налаштованих мешканців регіону.

На посаду «заступника голови» було призначено колишню керівницю одного з відділів Департаменту соцзахисту населення Луганської обласної ВЦА, яка після вересневих «виборів» 2023 року стала «головою ради міського округу міста Сєвєродонецьк».

Очолила окупаційне «управління освіти» – ексначальниця підрозділу Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА, яка займалась господарськими питаннями.

Підозрювані поширюють антиукраїнські наративи шляхом організації публічних заходів за участю представників так званого «уряду лнр» та рф.

Задокументовано проведення понад 30 таких заходів з використанням російської символіки та гасел.

Крім того, фігуранти проводять зібрання щодо налагодження роботи «органів влади» у захопленому місті, дають інтерв’ю пропагандистським медіа, де відкрито підтримують державу-агресора та встановлену нею владу, утвердження окупації частини території України.

Наразі вирішується питання щодо оголошення фігурантів у розшук та обрання їм запобіжного заходу.

Нагадаємо, що раніше їм вже було повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід ‒ співробітники УСР в Луганській області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 615