Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.02.2024

Повідомлено про підозру ще чотирьом громадянам за участь в організації псевдореферендуму на Луганщині, серед них ‒ окупаційний «директор інституту»

За процесуального керівництва органів прокуратури Луганської області повідомлено про підозру чотирьом місцевим мешканцям у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, підозрювані ‒ проросійськи налаштовані жителі Луганська, Сорокиного та Риб’янцевого.

Один із фігурантів ‒ ексвикладач одного з луганських вишів, який підтримує ворога ще з 2014 року.

При окупантах став «директором інституту цивільного захисту Луганського державного університету імені Володимира Даля» і «керівником Луганського регіонального відділення Всеросійського студентського корпусу рятувальників».

Ця освітня структура здійснює фахову підготовку особового складу для окупаційних «мнс» та «збройних сил».

Фігурант веде активну медійну діяльність на користь держави-агресора.

У вересні 2022 року обійняв посаду «голови дільничної виборчої комісії № 212 в м. Луганськ», розташованої на території «вишу».

Приймав звернення громадян, складав списки виборців, ідентифікував осіб, що прийшли на «вибори», підраховував «голоси» та складав відповідні «протоколи».

Після повномасштабного вторгнення рф ще троє осіб почали співпрацювати з ворогом.

Одна підозрювана очолила «ДВК №1108 у м. Краснодон», інші двоє стали «членами ТВК» у с. Риб’янцеве.

Так звана «голова комісії» уточнювала списки виборців, подавала їх для загального ознайомлення, забезпечувала підготовку приміщення для голосування та організовувала безпосередній процес «виборів».

«Члени комісій» виступали на засіданнях, ідентифікували осіб, що прийшли на дільницю, брали участь у підрахунку «голосів».

Нагадаємо, що за сфальсифікованими результатами псевдовиборів переважна більшість віддала «голоси» за входження до складу рф на правах її суб’єкта.

Наразі вирішується питання щодо оголошення осіб у розшук.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 204