Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.02.2024

Повідомлено про підозру керівниці штабу «Юнармії» на окупованій Луганщині, яка пропагує військову службу серед дітей

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру керівниці підрозділу російської «Юнармії» у так званій «лнр».

Їй інкриміновано колабораційну діяльність, а також порушення законів та звичаїв війни (ч. 6 ст. 111-1, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, у листопаді 2022 року жінка обійняла посаду «начальника штабу регіонального відділення всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного суспільного руху «Юнармія» в «лнр».

Рух створений за ініціативи міноборони рф. Він є одним із головних механізмів для мілітаризації, мобілізації та військової підготовки молоді в росії.

У так званій «лнр» формування почало діяти з 2019 року. Започатковане «2-м армійським корпусом народної міліції лнр». А після «приєднання» псевдореспубліки до рф набуло нового статусу.

На цій посаді підозрювана забезпечує реалізацію політики країни-агресора щодо залучення дітей та підлітків у ряди «юнармійців». Їх навчають військовій справі: користуватися зброєю, володіти основами тактичної і стройової підготовки, змушують носити форму, берети та берці.

Жінка займається організацією російського руху на тимчасово окупованій Луганщині та залученням до нього школярів. Зокрема, у рамках військово-патріотичного виховання створюються мурали в честь «героїв СВО».

Керівниця «регіонального штабу» забезпечує здійснення пропаганди серед дітей для забезпечення їх подальшого вступу до збройних сил та інших силових відомств держави-агресора.

Її дії порушують норми Женевської конвенції «Про захист цивільного населення під час війни» 1949 року та є воєнним злочином. Оскільки міжнародне гуманітарне право забороняє здійснення пропаганди служби в армії серед цивільного населення, а особливо коли вона спрямована на дітей.

Підозрювана організовує «урочисту посвяту» в «Юнармію» учнів освітніх закладів на захопленій території. Також бере участь у політичних заходах та пропагандистських медіакампаніях на підтримку рф.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваної у розшук.

Досудове розслідування здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід - Управління міграційної поліції ГУНП в Луганській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пресслужба Луганської обласної прокуратури

кількість переглядів: 230